Nagyvilág

Ukrajnát is vörösiszap-katasztrófa fenyegeti

Az Ukrajnai Zöldek Pártja (PZU) vészharangot kongat: Ukrajnában valós veszély, hogy a magyarországihoz hasonló léptékű vörösiszapömlés következik be.

A Komszomolszkaja Pravda újságnak nyilatkozva Tatyana Kondratyuk, a PZU elnöke elmondta: a dél-ukrajnai Mikolajiv város timföldüzemének zagytározójában évtizedek óta több mint 25 millió tonna vörösiszapot tárolnak. Szerinte senki nem tudja, milyen a 188 hektáros tározó állapota, amely a Duna-Bug-limán közelében található. Elképzelni is szörnyű, mi történne, ha ez a mérgező massza váratlanul kikerülne az ellenőrzés alól – mutatott rá a zöldpárti vezető, hozzátéve, hogy a Duna környezeti állapota, amely emberek ezreinek az életére van kihatással, nemzetbiztonsági kérdés.

Kondratyuk elmondta, hogy pártja a napokban nyílt levélben szólította fel az ország elnökét: hívja össze a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) rendkívüli ülését, s annak munkájába vonjanak be zöldeket és környezetvédelmi szakembereket, hiszen a Duna vizét négy város és sok más település lakói használják. Úgy vélte: sürgősen fel kell mérni, mivel járna egy esetleg bekövetkező ökológiai katasztrófa, és meg kell hozni a megfelelő intézkedéseket.

A pártelnök azt is közölte, hogy a PZU a legrövidebb időn belül megfelelő felkészültségű önkéntesekből álló „zöld különítményeket” küld azokra a Duna-menti településekre, amelyeknek a lakóit veszélyeztethetik a magyarországi környezeti katasztrófa következményei. Szerinte erre azért van szükség, mert pártjának Odessza megyei tagjaitól olyan jelzéseket kap, hogy az ottani emberek aggódnak, mivel nem tudják, hogyan kell megvédeni magukat és családjukat ebben a helyzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik