Nagyvilág

Szlovák lap: Orbán hasznot húz az iszapkatasztrófából

A magyar államosítás napja címmel közölt kommentárt a Sme című liberális szlovák napilap: a szerző szerint Orbán Viktor kihasználja a tragédiát.

“A magyar miniszterelnök azzal, amit az ökológiai katasztrófa után művel, megteremti a saját maga által megálmodott kultúrpolitikai forradalom feltételeit” – írja Peter Schutz, a kommentár szerzője, vélhetően az egykori kínai kulturális forradalomra utalva.

Kifejti: az ökológiai katasztrófa nagysága vitathatatlan, a felelősségre vonás sehol sem maradhatna el. “Az azonban, amibe Orbán (Viktor) és parlamenti kétharmada belekezdett nem kisebb katasztrófával fenyeget, mint a kolontári gát átszakadása” – írja Schutz. Azt állítja, Orbán “kihasználja a tragédiát” és “ugródeszkát épít az általa megálmodott kultúrpolitikai forradalomhoz vezető mérföldes ugráshoz”.

A szerző szerint a magáncégek állami felügyelet alá vételéről olyan törvény született a magyar parlamentben, amely “Zimbabwében sem állná ki az alkotmányosság próbáját”.”Így 2011. október 11. a szomszédos (Magyarország) történelmébe az Államosítás Napjaként vonul be” – olvasható az újságban.

A szerző szerint nem kétséges, hogy a MAL Zrt. vezetése és tulajdonosai hibáztak, s felelősségük nagy, de vitathatatlanul nagy a magyar állam felelőssége is. Az újság rámutat: ma már közismert, hogy a gátat az állam két héttel a katasztrófa előtt ellenőrizte, és semmiféle hiányosságot nem állapított meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik