Nagyvilág

Moszkva visszafizeti a rakétaelőleget Teheránnak

Oroszország visszafizeti Iránnak azt az előleget, amelyet a megrendelt, de le nem szállított SZ-300-as rakétarendszerért kapott.

Szergej Csemezov, a Rosztyehnologiji (Rostechnologii) állami vállalat elnöke közölte, hogy 166,8 millió dollárt fognak visszafizetni. Csemezov kijelentette, hogy ezen felül Oroszország semmivel sem tartozik Iránnak a 2007-ben kötött szerződés kapcsán, mert az üzlet az ENSZ Biztonsági Tanácsa által idén júniusban Irán ellen bevezetett szankciók miatt hiúsult meg.

Teheránban több politikus is nehezményezte, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök a múlt hónapban egy rendeletben érvénytelenítette a rakétaeladást, és azt vetették a szemére, hogy amerikai nyomásra döntött így. Korábban Izrael és az Egyesült Államok tényleg többször felszólította Moszkvát, hogy tekintsen el a szerződés teljesítésétől, mert a rakétarendszer jelentősen megerősítené Irán légtérvédelmi kapacitását.

A nap folyamán a Reuters brit hírügynökség egy nicosiai keltezésű anyagban még azt jelentette, hogy Oroszország 800 millió dolláros kártérítést fizet Iránnak, de pár órával később visszavonta ezt a hírét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik