Nagyvilág

Brüsszel az olajóriások körmére nézne

Az Európai Bizottság (EB) javaslata összefüggésben áll a BP áprilisi olajkatasztrófájával: a biztos szerint gondolni kell egy újabb incidens következményeire is.

Az Európai Bizottság szigorúbb szabályozást javasol a mélytengeri olajfúrások terén – adta hírül a BBC brit televízió. Európában jelenleg 900 külföldi olajkút található, jóllehet csak Norvégia ad lehetőséget a Deepwater Horizon olajfúró mélységéhez hasonló beruházásra.

Brüsszel lépése összefüggésben áll az április végén történt Mexikói- öbölben történt olajkatasztrófával, melynek következtében a BP tizenegy munkatársa veszítette életét, és 4 millió hordó nyersolaj ömlött a tengerbe. Az EB garanciákat kérne a cégektől, hogy egy esetleges katasztrófa során képesek legyenek önerőből finanszírozni az olajfolttal kapcsolatos utómunkálatokat – jelentette be Gunther Oettinger energiaügyi biztos.

A Deepwater Horizon olajfúró platform felrobbanása az Amerikai Egyesült Államok történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája volt. A BP utómunkálatainak összege mára meghaladta a tízmilliárd dollárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik