Nagyvilág

Washington kiiktatná a nem használt olajkutakat

Az amerikai kormányzat kötelezni akarja az olajcégeket, hogy véglegesen zárják le a Mexikói-öbölben lévő, immár nem használt mintegy 3500 olajkútjukat.

Ken Salazar belügyminiszter közleményében leszögezte: mihelyt a kitermelés befejeződött, a tengereken működő olajcégeknek törvényi kötelezettségük van létesítményeik lebontására. Az új szabályozás szerint azokat az olajkutakat kell majd véglegesen lezárni, amelyeket már legalább öt éve nem használnak.

A Mexikói-öbölben 1947-ben kezdődött meg a tengerfenék alatti olajkészletek kibányászása, s azóta mintegy 40 ezer olajkutat létesítettek. Ezek közül mintegy 3500, már használaton kívüli kutat pusztán biztonsági szelepekkel zártak le, ami sokkal megbízhatatlanabb módszer, mint a végleges elfojtás.

A Mexikói-öböl az amerikai olajipar központja: egy 2007-es tanulmány szerint az Egyesült Államok gáz- és olajfogyasztásának egynegyede innen származik. Ugyanakkor idén egy hatalmas olajkatasztrófa színhelyévé vált, s ez nyilván szerepet játszott a mostani szigorításban: a Deepwater Horizon olajkitermelő platform április végi robbanását és elsüllyedését követően mintegy 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik