Nagyvilág

Zsidó aktivisták törnék át az izraeli blokádot

Újabb segélyhajó indult a Gázai övezetbe. A nyolc európai, amerikai, illetve izraeli zsidó aktivistát szállító katamarán várhatóan kedden éri el a palesztin enklávé partjait.

A Gáza katonai megszállása ellen tiltakozó aktivisták annak ellenére is megkísérlik segélyrakományuk eljuttatását a palesztin területre, hogy az izraeli védelmi miniszter korábban leszögezte: minden hajót feltartóztatnak, amely megkísérli áttörni az övezet tengeri blokádját.

Az akciót szervező Európai Zsidók a Békéért nevű szervezet közleménye szerint a hajó többek közt gyerekjátékokat, tankönyveket, illetve hangszereket szállít az övezet kiskorú lakosai számára.

A Gázát kormányzó Hamász üdvözölte a kezdeményezést, és jelezte, hogy korábban is fogadták azokat a zsidó származású aktivistákat, akik Gáza megszállása ellen tiltakoznak.

Májusban egy több száz aktivistát szállító segélyflottilla kísérelte meg áttörni a Gázai övezet tengeri blokádját, ezt az izraeli haditengerészet akadályozta meg, amelynek következtében kilenc török aktivista életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik