Nagyvilág

A szudáni elnök szerint újabb polgárháború fenyeget

A szudáni elnök szerint az ország déli lázadói nem tartják be a békemegállapodást, és ha a felek nem rendezik nézeteltéréseiket az ország sorsáról döntő népszavazás előtt, akkor kiújulhat a polgárháború.

Omar Haszan Ahmed el-Besir egy konferencián beszélt szombaton, amelyet a líbiai Szirtben rendeztek meg, és felszólalásáról a szudáni állami média számolt be vasárnap.

Három hónap múlva a Szudánból való kiválásról vagy az egyben maradásról dönt az olajban gazdag déli országrész lakossága.

Besir szerint sajnálatos, hogy a déli lázadók szervezete, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) és az országrész “elnöke”, Salva Kiir nemrég nyilvánosan a függetlenség mellett foglalt állást, ez ugyanis ellentétes a békemegállapodással.

A Suna hírügynökség szerint ugyanis a felek abban egyeztek meg, hogy mind az északi, mind a déli vezetők az ország egysége mellett foglalnak állást nyilvános beszédeikben.

Az elnök leszögezte: továbbra is elkötelezett a népszavazás megtartása mellett, de a feleknek előbb meg kell állapodniuk abban, hogy a déli országrész leválása esetén hol húzódjon a közös határ, valamint hogy milyen arányban osszák fel az ország kőolajkincsét, a Nílus vizét és az ország adósságát.

“(Besir) figyelmeztetett, hogy ha a referendum előtt nem sikerül megállapodni ezekben az ügyekben, akkor új vita alakul ki Észak és Dél között, és az sokkal súlyosabb lehet, mint az átfogó békemegállapodás előtt fennálló” – idézte őt a hírügynökség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik