Nagyvilág

Magyar békefenntartót raboltak el Szudánban

Papp István az egyik legrégebben Szudánban dolgozó magyar békefenntartó. Ismeretlen fegyveresek ragadták el Dárfúr tartományban.

A FigyelőNet értesülése szerint Papp István nyugállományú alezredest ismeretlen fegyveresek rabolták el csütörtök este a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban.

A Külügyminisztérium az ENSZ Titkárság békefenntartó részlegének tájékoztatása alapján megerősítette a hírt. A Magyar Köztársaság kairói nagykövetsége, továbbá a magyar kormány és az illetékes hatóságok felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár minél előbb épségben kiszabaduljon – közölte a tárca.

Az AFP hírügynökség úgy tudja, a szudáni hatóságok hajtóvadászatot indítottak az ENSZ-alkalmazott elrablóinak kézre kerítéséért.

Bár a hírügynökségek is beszámoltak az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erők (UNAMID) egyik civil alkalmazottjának az emberrablásáról, nem említették, hogy egy magyar állampolgárságú békefenntartóról van szó. Papp István egyike a legrégebben békefenntartásban dolgozó magyar katonáknak; ENSZ-alkalmazottként, békefenntartóként Szudánban, Darfúrban az ENSZ UNAMID missziójában dolgozott.

A HM szóvivője, Németh Miklós Attila megerősítette a FigyelőNetnek: csütörtökön elraboltak Szudánban egy magyart. “Nem katonáról, hanem ENSZ-alkalmazottról van szó, aki egyéni munkavállóként dolgozott kint, ezért az emberrablás ügye nem a HM-hez, hanem a Külügyminisztériumhoz tartozik” – hangsúlyozta Németh Miklós Attila.

Az incidenst később az ENSZ egyik illetékese is megerősítette. Kemal Saiki, az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőinek (MINUAD) kommunikációs főnöke azt mondta, az emberrablók által használt gépkocsit – az ENSZ autóját – pénteken megtalálták a városban.

Az emberrablás nem sokkal azt követően történt, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsának a küldöttsége Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével a városba érkezett. Az amerikai diplomata úgy nyilatkozott: “Elítéljük ezt a nagyon nyugtalanító emberrablás”.

El-Faser városában négy fegyveres hatolt be egy épületbe, ahol négy ENSZ-alkalmazott volt elszállásolva. Kettejüket összekötözték, a másik két békefenntartóra pedig ráparancsoltak, hogy kövessék őket, majd az UNAMID egyik autójába kényszerítették őket. Az egyiküknek sikerült elmenekülnie, Papp Istvánt azonban elragadták az emberrablók.

A Fejér Megyei Hírlap szeptember 11-én közölt interjút a magyar békefenntartóval. Papp István az afganisztáni magyar konvoj megtámadásával kapcsolatban akkor úgy fogalmazott: “Még otthon, amikor kiképző voltam, s később, már ENSZ-esként mindig felhívtam a figyelmet arra, nem szabad lebecsülni soha a helybélieket. Ők mindent tudnak rólunk. A helyi alkalmazottak információkat adhatnak át. A misszió vége a legveszélyesebb, amikor már csak fizikailag vagyunk a helyszínen, lélekben már otthon. Jól tudják a helyiek, mikor van a váltás. Kis ország vagyunk, nem lesz világszenzáció, ha néhány magyar meghal, de erősen befolyásolja az otthoni közvéleményt. Elvileg volt felderítési infó, de valahol mindegyik helyi számol vele, hogy ha segíti a külföldieket, akkor az az életébe kerülhet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik