Nagyvilág

Nukleáris hulladékkal sokkol a Greenpeace

Nukleáris hulladékot helyeztek a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái csütörtökön az Európai Parlament brüsszeli épületeinek két főbejáratához.

A szervezet – közleménye szerint szakemberek által biztonságosan lezárt kicsiny konténerekben – négy különböző országból származó hulladékot juttatott a bejáratokhoz, és több aktivistájuk – élő láncot alkotva és összebilincselve – testével védelmezte a tartályokat. A nagy atomenergia-termelő EU-tagországok zászlóira a környezetvédők a sugárzó anyagok használata ellen tiltakozó feliratokat helyeztek.

Az EP épületében csütörtökön a kétnapos rövid plenáris ülés második napja zajlott. Az akció kezdete után egy órával a rendőrség még nem avatkozott be – a Greenpeace jelezte, hogy a tiltakozásról maga értesítette a parlament biztonsági szolgálatát és az illetékes belga környezetvédelmi hatóságot.

A parlament várhatóan heteken belül kézhez kapja vitára az Európai Bizottság javaslatát az atomhulladék kezelésével kapcsolatos új szabályozásra. Ám a környezetvédelmi szervezet szerint a javaslat jelenlegi tervezete nem garantál kellő biztonságot. Nem terjed ki például azokra az anyagokra, amelyeket a mostani akció során juttattak Brüsszelbe.

Az anyagok Nagy-Britanniából, Franciaországból, Belgiumból és Nigerből, nem védett területről származnak, és bár a Greenpeace szerint veszélyesek, az uniós szabályok szerint nem számítanak radioaktív hulladéknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik