Nagyvilág

Greenpeace: Spanyolországot is iszap fenyegeti

Spanyolországot arra figyelmeztette a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet, hogy ott is bekövetkezhet a kolontárihoz hasonló gátszakadásos katasztrófa.

Az Ibériai-félszigeten elszórva több száz ipari iszaptároló van, s köztük tucatnyi akkora vagy még nagyobb, mint ami Ajka közelében környezeti katasztrófát okozott – közölte a Greenpeace, és emlékeztetett rá, hogy Spanyolországban 1998-ban volt is már egy hasonló eset.

Akkor az Aználcollar bányából 5 millió köbméternyi mérgező sár került a Guadiamar folyóba, és kipusztította belőle az élővilágot, mielőtt egy nagyobb folyóba, majd a tengerbe került. Máig nem találták meg a büntetőjogi felelősöket, s a károkat közpénzből kellett fedezni.

A szigorúbb ellenőrzést követelő környezetvédő szervezetek felhívásai ellenére újra és újra bekövetkeznek ilyen katasztrófák. A Greenpeace már számos alkalommal leleplezte, hogy a hatóságok túlzottan hanyagok és engedékenyek a zagytározók esetében – hangsúlyozta Julio Barea, a szervezet egyik spanyolországi illetékese.

Egy másik spanyol környezetvédő csoport, az Ecologistas en Acción külön felhívta a figyelmet a sevillai Las Cruces bánya tározójára, amelynek a gátja szerintük éveken belül leomolhat, mert instabil anyagból – márgából – épült. Ebben csak száraz anyagok tárolására adtak engedélyt, de a csapadék miatt a hulladék eliszaposodott – mondta Isidoro Albarreal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik