Nagyvilág

Eldurvult a párbeszéd Moszkva és Minszk között

Az orosz-fehérorosz kapcsolatok kátyúba jutottak, és már soha nem lesznek olyanok, mint régen - jelentette ki Natalja Tyimakova, Medvegyev orosz elnök sajtótitkára.

A Kommerszant című orosz lap hétfőn azt közölte, hogy a Gazprom 2011-re ezer köbméterenként 35 dollárral, 185-ről 220 dollárra emeli a gáz árát Minszknek.

Előzőleg Medvegyev a blogjában megjelent videón hevesen bírálta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő, mert beszédeiben hisztérikus oroszellenességre ragadtatja magát. Medvegyev ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a két népet továbbra is szoros barátság köti össze.

Medvegyev megemlítette, hogy Minszk korábbi ígéreteitől eltérően még mindig nem ismerte el a Grúziától elszakadt Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, s ezzel próbálja zsarolni Moszkvát, de Oroszország erről nem alkuszik.Lukasenka egyebek között az orosz vezetést “esztelennek”, Medvegyevet fennhéjázónak minősítette.

Tyimakova hangsúlyozta: a fehérorosz elnök oroszellenes retorikája megváltoztatta a hozzá való viszonyt Oroszországban, és azt mutatja, hogy az oroszellenességgel akarja megszerezni a következő elnöki mandátumot. Hozzátette azonban, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai jól alakulnak, és Moszkva kitart a Kazahsztánnal létrehozandó hármas vámunió és a Minszkkel kialakítandó szövetségi állam tervei mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik