Nagyvilág

Medvegyev hevesen bírálta a fehérorosz államfőt

Dmitrij Medvegyev orosz elnök vasárnap hevesen bírálta Aljakszandr Lukasenkát, azt vetve a fehérorosz államfő szemére, hogy beszédeiben oroszellenes kifejezésékre ragadtatja magát.

Fehéroroszországban decemberben tartanak elnökválasztást, amelyen Lukasenka reményei szerint ismét őt választják meg a volt szovjet köztársaság élére. A Kreml hivatalos honlapján megjelent Medvegyev-bírálat szerint a fehérorosz elnök választási kampányát a Moszkva-elleni hisztérikus kirohanásokra alapozza. Azt állítja, hogy Moszkva anyagi támogatást nyújt politikai ellenfeleinek.

Az orosz elnök azt javasolta Lukasenkának, hogy túlzó kijelentései helyett inkább járjon utána annak, országában hova tűnt el emberek sokasága. Medvegyev ezzel arra utalt, hogy Fehéroroszországban a 90-es évek vége óta számos ellenzékinek nyoma veszett.

Lukasenka sokáig Moszkvához hű szövetségesnek mutatkozott, miközben a Nyugat szemében feketebárány volt. Aztán az Európai Unió békejobbot nyújtott neki annak ellenére is, hogy a fehérorosz elnök megsérti a demokráciát és az emberi jogokat.

Moszkva és Minszk kapcsolatai mostanra rendkívül elhidegültek. A két állam vezetői gyakran a tömegtájékoztatási eszközökön keresztül vívnak heves szócsatákat. Az orosz televízió nemrégiben pszichopatának nevezte Lukasenkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik