Nagyvilág

Bin Laden segíteni akar

Oszama bin Laden egy újabb hangüzenetben ismét a pakisztáni árvízkárosultak megsegítésére kérte a világ muzulmánjait.

Az al-Kaida vezetője az előző, egy nappal korábbi hangüzenetében sürgette, hogy hozzanak létre segélyszervezetet a természeti katasztrófák és háborúk sújtotta muzulmánok megsegítésére, és bírálta egyes muzulmán országok kormányát, amiért – mint fogalmazott – több pénzt költenek fegyverkezésre, mint saját polgáraik segítésére.

Az újabb üzenetben – amelyet szintén neki tulajdonítanak, de ezt nem lehet független forrás által megerősíttetni – bin Laden kevésbé bírál, inkább unszolja a tehetősebb arab, illetve muzulmán országokat – név szerint említve Törökországot, a Perzsa-öböl országait és Malajziát -, hogy segítsék a pakisztáni lakosságot. Sajnálkozott amiatt, hogy az árvízkárosultaknak eddig nyújtott segítség kevés a katasztrófa súlyához képest, és hogy ellentétben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral egyetlen arab vagy muzulmán vezető sem mérte fel a kárhelyzetet a helyszínen. A terroristavezér kijelentette, hogy az Arab-félsziget kőolajkincse “minden muzulmáné”, és azt Pakisztán megsegítésére kellene használni.

Bin Laden – hasonlóan pénteki felhívásához – javaslatot tett arra, hogy szerinte hogyan kellene enyhíteni a természeti katasztrófák hatásain: létre kell hozni egy szervezetet, amely nem hivatalnokokból, hanem “hatékony ügyintézőkből” tevődik össze, “a helyzet magaslatán áll”, és “hatalmas pénzeszközök felett rendelkezik”, valamint tapasztalt katasztrófamentőkből minden országban létre kell hozni csapatokat, ezenkívül nemzetközi mentőcsapatokat is, amelyek muzulmán országokban toborozzák tagjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik