Nagyvilág

Interpol: Szomália nagyobb veszélyt jelenthet Afganisztánnál

Szomália és más afrikai országok hamarosan Afganisztánnál is nagyobb terrorfenyegetést jelenthetnek - figyelmeztetett az Interpol főtitkára.

Ronald K.Noble az AP hírügynökségnek csütörtökön adott interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy sok szomáliai fegyveres Afganisztánban és Pakisztánban kapott kiképzést, s most saját országukat használják “bázisnak”, hogy elhintsék a terrorizmus magvát. Szerinte öt-tíz éven belül Szomália és Afrika egyes északi és nyugati országai válnak “Afganisztánná”.

Egyre aggasztóbb az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb terjeszkedése. A terrorcsoport megvetette a lábát Mauritánia, Mali, Niger és Algéria sivatagos területein. Több ország – köztük az Egyesült Államok és Franciaország – eltanácsolta állampolgárait attól, hogy felkeressenek olyan népszerű idegenforgalmi központokat, mint például a Maliban található Timbuktu – mondta Noble. Hozzátette: “nyugtalanító és veszélyes” az is, hogy Európában és az Egyesült Államokban egyre több a “hazai” terrorista vagy gyanúsított, aki nem akad fenn a hatóságok hálóján.

Noble szerint a nemzetközi rendőrszervezet számára jelenleg a legnagyobb fejtörést az úti okmányok ellenőrzése, illetve azok összevetése jelenti az adott ország vagy az Interpol adatbázisával. Kifejtette, hogy tavaly közel egymilliárd utas kelt útnak repülőterekről, de közülük csak 600 millió útlevelét vetették össze az Interpol adatbázisával. E hiányosság teszi lehetővé a terroristák számára a belépést számos ország területére – tette hozzá az Interpol főtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik