Nagyvilág

Wall Street Journal: Elsöprő győzelem előtt a Fidesz

A vezető amerikai gazdasági lap a Fidesz elsöprő győzelemét jósolja a vasárnapi önkormányzati választásokon.

A lap magyarországi tudósítója azt írja, a Fidesznek fél éven belül ez lehet a második nagyarányú választási győzelme, és ez elegendő politikai erőt adhat a kormánypártnak a jóléti ellátórendszerek, illetve az önkormányzatok működésének átalakításához. Erre szükség is lesz – írja a szerző -, hiszen a reformokkal a kormány visszaállíthatná az IMF követeléseinek való ellenszegülés után megrendült befektetői bizalmat.

A cikk által idézett szakértő szerint a befektetők továbbra is arra számítanak, hogy a hétvégi választási győzelem után a kormány újra tárgyalásokat kezdeményez majd az IMF-fel, ez viszont – az elemző szerint – kétséges, hiszen a Valutaalap eddig szóba sem került a 2011-es költségvetés kapcsán.

A szerző ugyanakkor figyelmeztet: Magyarországnak 2011-ben kell elkezdenie törleszteni a 20 milliárd eurós EU-IMF hitelkeretből eddig lehívott összeget, így ettől kezdve még nagyobb nyomás helyeződik majd a kormányra, hogy beleegyezzen az Nemzetközi Valutaalap által követelt megszorítások bevezetésébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik