Nagyvilág

Budapest töröltetné Pozsonnyal az államnyelvtörvény szankcióit

Magyarország szeretné, ha a szlovákiai államnyelvtörvényből kikerülne a szankciók bármiféle lehetősége.

“Ebben bízunk, ezt kértük hangsúlyosan” – nyilatkozta újságíróknak Balla Mihály, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke azt követően, hogy a szlovák és a magyar parlamenti testület együttes ülést tartott csütörtökön Pozsonyban. Kijelentette: a magyar fél előrelépésnek tekinti, hogy a szlovák kormány és a parlament foglalkozik a kérdés megoldásával.

“Kértük, hogy vegyék figyelembe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának ajánlásait. Számunkra az lenne az elfogadható megoldás, ha a szlovákiai magyarok anyanyelvhasználatát nem sújtanák szankciók” – fejtette ki a bizottsági elnök.

Az ülésen szóba került a kettős állampolgárság témája is, míg a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról (KMKF) a felek nem beszéltek. Kérdésre válaszolva a sajtóértekezleten Balla elmondta: a KMKF fontos tanácsadó testülete az Országgyűlésnek, s a munkájára a jövőben is számítanak.

Bár az államnyelvtörvény és a kettős állampolgárság kérdésében a felek álláspontja nem mindenben egyezett meg, Frantisek Sebej, a szlovák bizottság elnöke leszögezte: “A véleménycsere nyílt és őszinte volt, biztos, hogy megtaláljuk a mindkét félnek megfelelő megoldást.” Hozzátette: a szlovák állampolgársági törvény módosítása előkészületben van, ezért most nem a konkrétumokról, hanem csak a “törvény filozófiájáról” cserélhettek eszmét. Balla megjegyezte: Budapestet nem zavarná, ha a magyarországi szlovákok felvennék a szlovák állampolgárságot is. “Ezt természetesnek tarjuk” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik