Nagyvilág

Szlovák lap: nem hozott újat a Martonyi-Dzurinda találkozó

Pesten állandóan ugyanarról címmel közöl kommentárt a budapesti magyar-szlovák külügyminiszteri találkozóról a Sme című liberális szlovák napilap.

A legolvasottabb szlovák politikai napilap szerint Martonyi János és Mikulás Dzurinda hétfői találkozója nem sok újat hozott, de a szlovák-magyar viszony légköre már azzal is javult, hogy “Szlovákiában távozott a nacionalista kormány”.

“A valódi problémák megoldásában Dzurinda és Martonyi nem értek el sokkal nagyobb előrelépést, mint a Kubis-Göncz páros: megállapították az eltérő álláspontokat” – írja az újság.

Megjegyzi: az államnyelvtörvény ügyében Iveta Radicová kormánya nem Budapestnek, hanem a józan észnek tett engedményeket, bár nem elégséges mértékben. Ez a józan ész a korábbi kabinetnél nagyon hiányzott.

A lap szerint Szlovákia ugyanakkor nem igen számíthat a józan ész hasonló megnyilvánulásaira Budapest részéről a kettős állampolgárság kérdésében. Dzurinda ugyan egy interjúban azzal dicsekedett: Martonyi biztosította őt arról, hogy Orbánéknak nem érdeke a magyar állampolgárság tömeges osztogatása, de “ez csak egyike azoknak a félrevezetéseknek, amelyeket Budapest ezen a téren terjeszt” – írja Peter Morvay, a kommentár szerzője.

Úgy véli: ellenkezőleg, Orbánéknak arra van szüksége, hogy az új állampolgárok száma több százezer legyen, mert csak ezzel tudja igazolni, hogy nem gerjesztett felesleges belpolitikai konfliktust olyasmiért, amit a határon túli magyarok sem akarnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik