Nagyvilág

Európa ellen Európa

Nem a megszorításokra! Az európai baloldali pártok, szakszervezetek azt mondják, mint Orbán Viktor.

Nemzetközi tüntetést tartanak ma Brüsszelben az uniós tagállamok gazdasági megszorító intézkedései ellen. Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) hirdette meg az akciót a belga fővárosba. Képviselőiket fogadja az Európai Bizottság elnöke is.

A tiltakozozó akciókat John Monks, az ETUC elnöke korábban azzal indokolta, hogy aggódnak a megszorító intézkedések gazdasági és szociális összefüggései, így a munkanélküliség és a növekvő egyenlőtlenség miatt.

Az ETUC úgy véli, Európa kormányai ma nem az állampolgárok oldalán állnak, mert csökkentik a demokratikus és szociális jogokat. Az ETUC szerint új összefogásra van szükség a társadalmakat fenyegető veszélyekkel szemben és egy olyan szociális modellt kell felépíteni, amely valódi gazdasági és szociális egyenlőséget biztosít.

Az ETUC brüsszeli demonstrációjával párhuzamosan számos tagállamban lesz tiltakozó akció, demonstráció, sztrájk. Budapesten az IMF magyarországi irodája előtt lesz tüntetés, amelyen mások mellett felszólal Tamás Gáspár Miklós (Zöld Baloldal) és Kalocsai Kinga (Európai Baloldali Párt).

Orbán Viktor egyébként éppen tegnap mondott ugyanúgy nemet a megszorításokra, mint az európai szakszervezetek. A magyar kormányfő a köztévében azt mondta, nem lesznek az embereket kedvezőtlenül érintő döntéseik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik