Nagyvilág

Fémtolvajok lopják szét a brit vasutat

Utasok százezreinek életét keserítik meg Nagy-Britanniában a mind aktívabb fémtolvajok, akik a busás haszon reményében tonnaszám lopják a rézkábelt-írja a Guardian.

A Guardian brit napilap keddi beszámolója szerint a kínai és az indiai gazdaság meredeken emelkedő fémkeresletét a brit vasúti infrastruktúra is megszenvedi, ugyanis az egekbe szökő árak hatására rekordszintet ért el a fémtolvajlás a brit vasutak mentén.

A hálózati infrastruktúra működtetéséért felelős cég, a Network Rail adatai szerint a lopási hullám évente 11 ezer vonatot és egymillió utast érint, főleg vonatkésések, forgalmi fennakadások formájában. A cég becslései szerint jelenleg évente csaknem 500 ezer percnyi késést okoznak a kábellopások a brit vasúthálózaton. Vannak olyan országrészek, amelyekben naponta 40 rézkábel-tolvajlási esetet jelentenek be.

A tolvajok a haszon reményében jelentős kockázatokat is vállalnak: a múlt héten Északkelet-Angliában súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba egy fiatal férfit, aki egy 66 ezer volt feszültség alatt álló kábelt próbált kivágni egy transzformátor-állomásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik