Nagyvilág

Békülnének az afganisztáni tálibok?

Az afganisztáni táliboknak a kormányhoz és a NATO vezette nemzetközi erőkhöz való "közeledéséről" beszélt keddi interjújában David Petraeus, a nemzetközi erők parancsnoka.

Petraeus a sajtónak azt nyilatkozta, hogy eddig körülbelül húsz kisebb lázadó csapat lépett velük kapcsolatba országszerte, de “ezek csak az első lépések, nem is nevezném őket tárgyalásnak, inkább csak megbeszélések voltak.”

“Vannak csoportok, amelyek hozzánk fordulnak, és vannak, amelyek a kormányhoz” – tette hozzá. A parancsnok azt hangsúlyozta, hogy a tálib felső vezetőkkel való megbékélés a kormány feladata, ők csak segítenek előremozdítani a közeledést.

A felkelők vezetői az interjúra reagálva azt mondták, hogy “nincs alapjuk” a parancsnok állításainak, és hogy Petraeus csak lelkesíteni akart a “hamis kijelentésekkel”, mert valójában “egyetlen tálib harcos sem kezdene tárgyalásokba az idegen megszállókkal és bábjaikkal”, azaz az afgán kormánnyal.

A kabuli kormány az év elején indította el azt a programot, amely egyrészről arra törekszik, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen és megbékéljen a tálib vezetőséggel, másrészt pedig a maga oldalára szeretné állítani a tálib harcosokat, akik gyakran csak munkalehetőség híján csatlakoztak a lázadókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik