Nagyvilág

Basescu a kitoloncolások leállítására kérte Sarkozy-t

Traian Basescu arra kérte Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy próbálja megállítani a romániai cigányok kitoloncolásának folyamatát.

Erről szerdán a román államfő maga tájékoztatta Bukarestben külföldi újságírók egy csoportját.A román hírközlő eszközök az AFP és az AP hírügynökség jelentése alapján számoltak be arról, hogy Basescu az Európai Tanács legutóbbi ülésén fordult ezzel a kéréssel francia kollégájához, aki – mint a román államfő fogalmazott – nem adott rá világos választ. Basescu jelezte, erre a kérdésre a következő hetekben esedékes újabb találkozójukon térnek vissza. A hazatoloncolás legfeljebb pillanatnyi megoldást jelent, hosszú távon nem segít – mondta Basescu.

Egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy “rendkívül barátságos” légkörben zajlott a megbeszélésük, hiszen baráti viszonyban vannak egymással. Hozzáfűzte: az említett találkozón megegyeztek abban, hogy együtt keresnek megoldást a problémára.

Románia és Franciaország viszonya annak nyomán vált feszültté, hogy a francia hatóságok szigorú intézkedéseket hoztak a kelet-európai romákkal szemben, ami a cigány táborok gyorsított felszámolásához, valamint romániai és bulgáriai romák százainak a hazatoloncolásához vezetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik