Nagyvilág

Titkos CIA-börtön kivizsgálására kérik Varsót

Emberi jogi szervezet szólította fel a lengyel államügyészséget, hogy vizsgálja ki egy szaúd-arábiai férfi titkos börtönre vonatkozó állításait.

Emberi jogi szervezet szólította fel a lengyel államügyészséget, hogy vizsgálja ki egy terrorizmussal gyanúsított szaúd-arábiai férfi azon állítását, amely szerint egy lengyelországi, egykori titkos amerikai börtönben volt fogoly.

A Nyitott Társadalom Igazságosságot Kezdeményező lengyel csoport nyújtotta be a kérvényt, azt remélve, hogy a példa követésre talál másutt is Európában. A szervezettel együtt vizsgálatot követelt maga a gyanúsított is.

Abd al-Rahim al-Nasirit azzal gyanúsítják, hogy az al-Kaida egyik vezetőjeként részt vett az amerikai USS Cole hadihajó elleni merényletben 2000-ben.

A gyanúsított – ügyvédjével együtt – azt állítja, hogy ő volt az első bebörtönzött, aki részt vett az amerikai különleges programban, amelynek keretében külföldön létesített titkos börtönben alkalmaztak az Egyesült Államokban tiltott, kínzással felérő kihallgatási technikát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik