Nagyvilág

Mélybe zuhant Berlusconi népszerűsége

Silvio Berlusconi kormányának népszerűsége 2008-as megválasztása óta a legalacsonyabb szintre zuhant.

A baloldali La Repubblica című napilap megbízásából végzett közvélemény-kutatás kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a jobbközép kormány támogatottsága harminc százalékra zuhant, ami a júliushoz képest 3, a januárihoz viszonyítva pedig 10 százalékpontos csökkenést mutat. Ez tovább erősíti az előre hozott választásokkal kapcsolatos találgatásokat.

Berlusconi megítélése az év eleji 48 százalékról júliusra 39 százalékra zuhant, s ez szeptemberben sem változott. A kormányzó Szabadság Népe Párt támogatottsága a januári 46 százalékról júliusra 35 százalékra esett, ebből szeptemberre további egy százalékpontot veszített. A bevándorló-ellenes Északi Liga július óta 3 százalékpontot javított, s így jelenleg 33 százalékon áll.

A kedvezőtlen megítélés egyik oka a növekvő munkanélküliség és a korrupciós botrányok mellett az a hónapok óta húzódó belpolitikai csatározás, amely a kormány parlamenti többségének elvesztéséhez vezetett. Berlusconi jövő héten készül beszédet mondani a parlamentben, ám egyelőre nem tisztázott, hogy a koalíció kér-e majd bizalmi szavazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik