Nagyvilág

Berlusconi: a kormány a helyén marad

Berlusconi kifejezetten optimista kormányának 2013-ig tartó terminusát illetően: hallgatóságának még egy hitleres viccet is elsütött.

Silvio Berlusconi meggyőződéssel állította, hogy kormánya kitölti majd 2013-ig tartó terminusát. A miniszterelnök a jobbközép Olasz Fiatalok Rómában elnevezésű szervezet előtt tartott beszédében zárta ki az előrehozott választások lehetőségét. Berlusconi humorral próbálta fenntartani hallgatósága érdeklődését, és elsütött pár szokatlan viccet, köztük egy Adolf Hitler visszatérésével kapcsolatos poént. Az egybegyűltek meleg fogadtatással üdvözölték a viccelődő kormányfő fellépését: a fiatalok felmentek a színpadra, és közös fotókat készítettek Berlusconival.

Az előrehozott választások a miniszterelnök és szövetségese, Gianfrancio Fini házelnök között kialakult hatalompolitikai csatározás miatt merültek fel: Fini a kapcsolat elmérgesedését követően önállóságot követelt csoportja számára, valamint arra figyelmeztetett, hogy minden egyes törvényjavaslat esetében saját véleményt alakít ki, így Berlusconi elvesztette abszolút többségét a képviselőházban. Ha a Fini-párti képviselők miatt a kormány elbukja a szeptemberre tervezett bizalmi szavazást, nem marad más választás, mint kiírni az előrehozott választást – figyelmeztetett korábban Berlusconi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik