Nagyvilág

Hillary Clintonnal vacsorázik Martonyi János

Martonyi János külügyminiszter, aki az ENSZ Közgyűlés 65. ülésszaka alkalmából látogat New Yorkba, részt vesz a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által adandó transzatlanti vacsorán.

A Külügyminisztérium közölte: kedden kezdődő és szombatig tartó látogatása során a miniszter részt vesz a NATO-Oroszország Tanács ülésén, az EU-Egyesült Államok és az EU-Oroszország miniszteri találkozón is.

Mint a közleményben olvasható, a tárcavezető több kétoldalú külügyminiszteri találkozót is lebonyolít, amelyeken partnereivel Magyarország bilaterális kapcsolatait és az ENSZ-ben történő együttműködés kérdéseit vitatják meg. Hozzáfűzték: a kétoldalú találkozók egyik kiemelt témája lesz a 2012-13-as időszakra benyújtott magyar biztonsági tanácsi pályázat népszerűsítése.

A külügyminiszter New Yorkban találkozik majd az amerikai magyarság képviselőivel, konzultál a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésében fontos szerepet játszó amerikai személyiségekkel, továbbá részt vesz a New York-i Magyar Tudós Társaság megalakítása alkalmából szervezett rendezvényen is – olvasható a tárca honlapján.

Az ENSZ közgyűlésében hétfőtől szerdáig a világszervezet millenniumi fejlesztési céljainak megvalósítását tekintik át a tagállamok vezetői. Ban Ki Mun főtitkár becslései szerint több mint százmilliárd dollárra van szükség ahhoz, hogy a kitűzött időpontra, 2015-re teljesítsék a célokat, azaz biztosítsák mindenkinek az alsófokú oktatást, előmozdítsák a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolását, csökkentsék a gyermekhalálozások számát, javítsák a szülő anyák egészségét, küzdjenek az AIDS, az alultápláltság és más betegségek ellen, óvják a környezetet, valamint világméretű partnerségi kapcsolatokat építsenek ki a fejlődés érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik