Gazdaság

Martonyi: Közép-Európa sikerrel vészelte át a válságot

Bár fennállt a veszélye, hogy Közép-Európa szenvedi meg leginkább a gazdasági válságot, a térség sikerrel vészelte át az elmúlt éveket - közölte Martonyi János.

A külögyminiszter azt mondta: a világsajtóban megjelenő hírekkel ellentétben a közép-európai országok között nemcsak konfliktusok vannak, hanem szoros együttműködés is. Ez az együttműködés a jövőben erőteljesebb, “tágabb és többirányú” lesz – tette hozzá. Hasonlóan fontos a transzatlanti kapcsolatrendszer is a tárcavezető szerint.

Az unióról szólva a külügyminiszter kijelentette: az EU versenyképességét csak úgy lehet növelni, ha a tagállamok közötti kohéziót erősítik, ehhez pedig minden lehetséges eszközt be kell vetni.

A külképviseletek legfontosabb feladata Magyarország megítélésének javítása, az elmúlt években ugyanis az a kép alakult ki az országról, hogy “az elveszített presztízs országa” – jelentette ki a tárcavezető.

Hozzáfűzte: a jövőben a nagykövetek teljesítményét többi között az alapján mérik, hogy a helyi sajtókban megjelenő “Magyarországot becsmérlő hírekre” miként reagálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik