Nagyvilág

Sarkozy lebukott a romákkal kapcsolatban

Nyilvánosságra került egy belügyminisztériumi körlevél, melyben elsősorban a romák által lakott táborhelyek felszámolásáról van szó.

Polémiát váltott ki Franciaországban, hogy egy az illegális telepek felszámolására vonatkozó augusztusi belügyminisztériumi körlevélben elsősorban a romák táborainak megszüntetésére adott utasítást a tárca. Az augusztus 5-i keltezésű utasítást Brice Hortefeux belügyminiszter kabinetfőnöke, Michel Bart írta.

A francia médiában a hét végén nyilvánosságra került dokumentum arra emlékezteti a prefektúrákat, hogy Nicolas Sarkozy államfő célként jelölte meg “háromszáz táborhely illetve illegális telep három hónapon belüli felszámolását, elsősorban a romákéit”. A felszámolási eljárást részletező körlevélben ötször történik említés a romákról.

Eric Besson bevándorlási miniszter a France Info hírrádióban azt mondta: nem tudott a levélről. A francia kormány korábban határozottan visszautasította a cigányok megbélyegzésének vádját, s jelezte: a kiutasítások okai között semmilyen esetben sem szerepelt egy adott közösséghez tartozás.

Ajánlott link:

Uniós terítéken a francia kitelepítési botrány (Kitekintő)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik