Nagyvilág

Atomerőművek ellen tüntettek Berlinben

Tízezrek tüntettek Berlinben amiatt, hogy a német kormány meghosszabbította az atomerőművek üzemidejét.

A szervezők szerint 100 ezren demonstráltak, a rendőrség szerint viszont alig több mint 35 ezren lehettek.Norbert Röttgen német környezetvédelmi miniszter a kormány két héttel ezelőtti, maratoni, 12 órán át tartó ülése után jelentette be, hogy a 17 német atomerőmű üzemidejét koruktól függően különböző mértékben, de átlagosan 12 évvel hosszabbítják meg. Az átlag azt jelenti, hogy a legidősebb reaktor üzemidejét nyolc, a legfiatalabbét 14 évvel hosszabbítják meg.

A két héttel ezelőtti kormánydöntés azt is tartalmazta, hogy az energetikai cégeknek extraprofitjuk egy részéről le kell mondaniuk a megújuló energiák használatának elősegítése érdekében. A kormány évi három milliárd euró különadó-bevételre számít tőlük erre a célra.

A kormány szerint a döntés elkerülhetetlen volt az ország energiaigényei miatt. A német média szerint a kormánydöntés azt jelenti, hogy az utolsó atomerőművet 2040 előtt nem fogják lekapcsolni, a tüntetők viszont azt állították szombaton, hogy tovább fognak üzemelni a szerintük veszélyes létesítmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik