Nagyvilág

A bolgár külügyér megérti, a magyar EU-biztos bírálja a cigányok kiutasítását

A szabad mozgás joga nem jogosít fel a szabad letelepedésre - Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter szerint.

A bolgár külügyminiszter védelmébe vette Franciaországot, amelyet az elmúlt időszakban számos bírálat ért bevándorolt romák tömeges kiutasítása miatt. “A szabad mozgás joga nem jogosít fel a szabad letelepedésre” – mondta Nikolaj Mladenov. Nézete szerint Franciaországnak “minden jogi alapja” megvan a romák kiutasítására, s bulgáriai romákat “saját beleegyezésükkel” küldték haza a francia hatóságok.

A bulgáriai romák képviselői és emberijogvédők szombatra tüntetést hirdettek a szófiai francia nagykövetség elé. Nyílt levélben akarják felszólítani Nicolas Sarkozy francia elnököt “más EU-országok állampolgárai deportálásának leállítására”.

Eddig mintegy félszáz bulgáriai romát utasítottak ki Franciaországból. Az összesen csaknem 8 ezer kiutasított roma túlnyomó többsége Romániából származik.

A bolgár elnök és a kormányfő a hét közepén nézeteltérésbe keveredett a romák franciaországi kiutasítása kapcsán: míg a (baloldali) államfő elítélte a lépést, a (jobboldali) miniszterelnök szerint “nincs semmi probléma Franciaországgal” ebben az ügyben. Franciaország szófiai nagykövetsége szerint július óta 53 bulgáriai romát küldtek haza: egy részük önkéntes hazatérő volt, aki ennek fejében 300 euró támogatást kapott a francia hatóságoktól.

A Profil című osztrák hetilapban viszont a magyar EU-biztos – anélkül, hogy a francia elnököt megnevezte volna – a következőket mondta: “Úgy vélem, hogy itt olcsó és átlátszó módon arra tesznek kísérletet, hogy egy különösen sérülékeny csoport rovására növeljék a népszerűséget. De Európában nem adhatunk teret a rasszizmusnak és az idegengyűlöletnek”.

Andor László elmondta: az EU az elmúlt években “átfogó támogatási programot” indított útjára a cigányság számára. A probléma által leginkább érintett EU-tagországok, Románia és Bulgária azonban nem hívták le kielégítő módon a támogatásokat az Európai Szociális Alapból. Ezért az EU októberben Bukarestben külön konferenciát szervez, hogy “a romák számára indított segélyprogramokat az eddiginél jobban fel lehessen használni” – mondta az EU-biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik