Nagyvilág

Olajkatasztrófa: hibát hibára halmozott a BP

A BP négy hónapos vizsgálat után adta ki jelentését, amelyben feltárta az olajkatasztrófa részletes okait.

Nem egyetlen tényező, hanem egymással összefüggő hibák és mulasztások “sokasága” okozta a Mexikói-öbölben áprilisban történt olajkatasztrófát – áll a BP olajcég Londonban nyilvánosságra hozott, négy hónapos átfogó vizsgálati jelentésében.

A cég kiemeli például, hogy a platform kitörésgátlójának automatikusan működésbe kellett volna lépnie, elzárva a kutat, miután a robbanás és a tűz miatt használhatatlanná váltak a létesítmény személyzete által működtetett kézi szabályozó berendezések. A kitörésgátló azonban nem működött, “valószínűleg azért, mert egyes kritikus fontosságú alkatrészei” elromlottak – áll a jelentésében.

Nem működött az a rendszer sem, amelynek meg kellett volna akadályoznia, hogy a robbanás előzményeként a szellőzőhálózaton át metángáz jusson az üzemi helyiségekbe.

A Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon április végén robbanás történt, majd tűzvész tört ki, amelyben 11 munkás meghalt. A platform végül elsüllyedt, és a következő hetekben összesen csaknem ötmillió hordó (790 millió liter) olaj ömlött a tengerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik