Nagyvilág

Itt a Korán-égetési terv első áldozata

Afganisztánban lelőttek egy tüntetőt, aki Terry Jones lelkész koránégetési terve miatt támadt kövekkel egy NATO támaszpontra.

Lelőttek egy afgán tüntetőt, aki a szombatra tervezett floridai Korán-égetés ellen tiltakozókkal együtt rátámadt a NATO észak-afganisztáni bázisára- jelentette a Badakhshan-i tartományi kormány szóvivője. A körülbelül 10 ezer fős tömeg a ramadánt lezáró ima után a faizábádi utcákra özönlött, ahol páran kövekkel dobálták meg a német katonák által fenntartott támaszpontot. A tüntető a helyszínen életét veszítette, további 11 pedig megsérült. Egyesek amerikai zászlót égetettek a mecsetek előtt.

Amin Sohail, a NATO kabuli szóvivője úgy fogalmazott: számítottak a tüntetésre. Terry Jones floridai lelkész ismét napirendre vette a szeptember 11-re, vagyis a 2001-es terrortámadás 9. évfordulójára tervezett Korán-égetéssel egybekötött iszlámellenes tüntetést. Az akciót Barack Obama elnök, az amerikai kormány illetve az afganisztáni csapatok parancsnoka David Petreaus tábornok is elítélte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik