Nagyvilág

Terry Jones lemondott a Korán-égetésről, de már visszakozik

A floridai lelkész állítása szerint megegyezett a Ground Zero imámjával, de Rauf imám szerint még csak nem is találkoztak.

Először letett a koránégetés tervéről a floridai lelkész, mert szerinte a New Yorkban felépítendő iszlám központ imámja beleegyezett abba, hogy annak helyszíne ne a Ground Zero közelében legyen, de később közölte, hogy miután becsapták, gondolkodik azon, hogy visszakozik.

Maga Terry Jones tiszteletes jelentette be csütörtökön a floridai Gainesville-ben tartott sajtótájékoztatóján, hogy letett a koránégetés tervéről az Egyesült Államok elleni 2001-es terrortámadás szombati évfordulóján. Közölte, hogy a nap folyamán felhívta Robert Gates védelmi miniszter, és kérte őt, hogy gyülekezete ne tartsa meg tervezett demonstrációját. Hozzátette, hogy nem a miniszter kérésére tett le tervéről, hanem azért, mert az iszlám központtal kapcsolatban megállapodott muzulmán vezetőkkel. Mint mondta, szombaton Muhammad Musri imámmal, a Közép-floridai Iszlám Társaság vezetőjével együtt New Yorkba repül, hogy ott a leendő iszlám központ imámjával, Feisal Abdul Rauffal tárgyaljon.

“Természetesen most már ellenezzük, hogy bárki koránt égessen. Most azonnal lebeszélünk mindenkit arról, hogy ilyet tegyen. E tekintetben teljesen határozottak vagyunk. Most nem szabad ilyet csinálni” – jelentette ki Jones.

A lelkész bejelentését azonban Rauf imám határozottan cáfolta. Mint mondta, nem beszélt sem Jonesszal, sem Musrival. “Nem játék sem a mi vallásunk, sem másé. És nem is alkudozunk. De kézfogásra nyújtjuk kezünket, hogy béke legyen és harmónia” – mondta.

Sharif el-Gamal, a felépítendő mecset projektigazgatója pedig közleményében azt írta: “Nem igaz, hogy a Manhattan déli részére tervezett közösségi központot másutt fogjuk felépíteni. A terv nem változott.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik