Nagyvilág

Osztrák milliárdos kente meg Ariel Sharont?

A rendőrség állítása szerint a volt izraeli kormányfő 4,5 millió dollárt kapott Martin Schafftól.

Vádemelést javasol az izraeli rendőrség egy osztrák milliárdos ellen – közölte az izraeli média. A rendőrség szerint Martin Schlaff több millió dollárt utalt át Ariel Sharon volt izraeli kormányfőnek, aki csaknem öt éve kómában van.

A Haaretz című izraeli lap azt írta, hogy a csalások elleni izraeli nyomozóhivatal szerint 4,5 millió dollár vándorolt a milliárdostól a volt kormányfő két fia, Gilad és Omri Sharon bankszámlájára, de a valódi címzett Ariel Sharon volt. Az izraeli rendőrség a két fiú ellen is bírósági eljárást akar kezdeményezni bűncselekményben való részvétel miatt.

A lap szerint hét éven át tartó nyomozás előzte meg a vádemelési javaslatot. Az izraeli rendőrség szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni az újság információit. Mickey Rosenfeld azt mondta, hogy a nyomozóhivatal közleményt fog kiadni az ügyben, ha szükségét érzi majd ennek. Az Ariel Sharon családja ellen 2003-ban kezdődött korrupciós nyomozás hamar kapcsolatba hozta Sharonékat Schlaff-fal – közölte a lap.

2005 decemberében razzia volt az osztrák milliárdos jeruzsálemi otthonában, ezután egy héttel a rendőrség azt közölte: bizonyítékokat találtak arra, hogy a hivatalban lévő kormányfő, Ariel Sharon családja pénzt kapott a milliárdostól. 24 órával később a kormányfő szívrohamot kapott, és kómába került, amiből azóta sem tért magához. Emiatt váltotta őt a miniszterelnöki poszton Ehud Olmert, aki ellen később ugyancsak korrupciós vádeljárás indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik