Nagyvilág

Az EBESZ veszélyesnek tartja a magyar médiacsomagot

Az európai biztonsági szervezet sajtószabadság-képviselője szerint a magyar médiacsomag nagyon komoly aggodalomra ad okot.

Egy jogi szakvélemény alapján ismét a magyar médiacsomag módosítását szorgalmazta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője.

A Bécsben kiadott sajtóközleményében Dunja Mijatovic egyebek között azt írta, hogy a magyar médiacsomag nagyon komoly aggodalomra ad okot.

A sajtószabadság-képviselő levelet intézett a tárgyban a magyar külügyminiszterhez. “Ha változatlanul hagynák, akkor erőteljesen korlátozná a médiapluralizmust, a sajtó függetlenségét, megszüntetné a közszolgálati média függetlenségét, és bénító hatással lenne a demokráciában alapvető fontosságú szabad véleménynyilvánításra és nyilvános vitára” – idézett a közlemény a levélből.

Az elemzés alátámasztotta azokat az aggodalmakat melyeknek a sajtószabadság-képviselő már júniusban és júliusban is hangot adott – szól a közlemény. A törvénycsomag a médiaszabályozás és -felügyelet olyan új jogi, intézményi és szabályozási keretét teremti meg, amellyel könnyedén vissza lehet élni politikai céllal. Ez ellentmond a hatalmi ágak elválasztása elvének és a liberális demokráciákra jellemző fékek és ellensúlyok rendszerének. Különösen a közszolgálati médiát fenyegeti a közvetlen politikai irányítás veszélye – írta Mijatovic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik