Gazdaság

Hazánkkal statuálna példát az IMF?

Magyarországról közölt cikket a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap.

A konzervatív német újság Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója ismerteti az utóbbi idők vitáit az IMF-hitel, az államháztartási deficit, a megszorítások, a bankadó körül, és megjegyzi: nem csak Budapesten járja az tézis, hogy Magyarország ideális adós a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió számára ahhoz, hogy elrettentő példát statuáljon rajta.

A cikkíró magyarázatul hozzáfűzi: óriási lukat ütött a költségvetésben, hogy Medgyessy Péter, majd utódja, a szocialista mezbe öltözött nagyvállalkozó, a neoliberális aspirációival saját pártjában alig-alig érvényesülni tudó Gyurcsány Ferenc választóik egy részét az államkassza áldásaiban részesítette. Csak a Bajnai Gordon vezette átmeneti kormány indította el a pénzügyi és gazdaságpolitikai kiigazítást – olvasható a cikkben.

Magyarország éveken át nyilvánvalóan tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért. A forint az említett tézis szerint nyomás alá kerülhet anélkül, hogy veszélyeztetné az eurót. Tízmillió lakosával Magyarország nem jelentéktelen ország, ráadásul engedetlen kormányfője kifejezetten gondoskodik arról, hogy mindenki figyeljen rá. Ugyanakkor a súlya és ereje az európai környezetben mégsem akkora, hogy válság esetén dominóhatást váltson ki. Magyarország ezért éppen ideális arra, hogy példáján előre megmutassák, mi fenyegeti azokat, akik nem hajlandók spórolni-írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik