Nagyvilág

Videótelefont juttatnak le a chilei bányászokhoz

Levelezés helyett hamarosan videótelefonon beszélhetnek szeretteikkel a mélyben rekedt bányászok.

Hamarosan videótelefonon keresztül beszélhetnek szeretteikkel a föld alatt rekedt chilei bányászok – jelentette be Jaime Manalich egészségügyi miniszter. Egy optikai kábelt eresztenek le a San José bánya mélyén lévő 33 vájárhoz, amin keresztül közvetlen kapcsolatba léphetnek velük a családtagok, akik az elmúlt hetekben csak levélben kommunikálhattak velük.

A rokonok által írt levelek szigorú ellenőrzésen estek át, mivel a mentőalakulatok nem akarták, hogy a felszínen lévők bármi olyat írjanak a bányászoknak, amivel hamis reményt kelthetnének bennük. “Az egyik család például azt írta, hogy biztosak benne, hogy a szeptember 18-i nemzeti ünnep előtt kihozzák őket” – említett egy esetet a miniszter.

A 700 méteres mélységben rekedt bányászok felhozatala ugyanis a feltevések szerint három-négy hónapig tarthat. A vájárok ugyanakkor egyelőre annyit tudnak, hogy több mint két hónapot kell még a föld alatt tölteniük, ám a kimentésük tervezett időpontját egyelőre nem közölték velük.

A 33 férfit augusztus 5-én zárta el a külvilágtól egy bányaomlás, a vájárok végül augusztus 22-én tudtak először életjelet adni magukról: a mentőalakulatok egyik fúrógépére tűzött cédulán tudatták, hogy mindannyian jól vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik