Nagyvilág

Agyonlőttek négy izraelit Ciszjordániában

Agyonlőttek kedden négy izraelit a megszállt palesztin területen, Ciszjordániában.

A merénylet elkövetését a Hamász radikális palesztin szervezet vállalta magára, míg Mahmúd Abbász palesztin elnök határozottan elítélte azt.

A két férfi és két nő – két házaspár – egy gépkocsiban utazott Hebron környékén, amikor egy palesztin fegyveres tüzet nyitott rájuk a rendőrség szerint. Az egyik asszony állítólag várandós volt. Hebronban mintegy ötszáz zsidó telepes él több mint százezer palesztin között, alaposan megerődített lakhelyén.

A Gázai övezetet hatalmában tartó Hamász radikális szervezet közleményben üdvözölte a merényletet, amely szerinte “természetes válasz a megszállás bűneire”.

Elítélte a merényletet a Hamásszal szembenálló Palesztin Hatóság, amelynek hatalma csak a másik palesztin területen, Ciszjordániában érvényesül. Szalám Fajjád miniszterelnök nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a hatóságok mindent megtesznek a jövőbeni hasonló támadások megakadályozására. “Elítéljük a merényletet, amely árt a palesztin érdekeknek” – szögezte le Szalám Fajjád.

Chaterine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a támadás után kiadott közleményében úgy fogalmazott: “E támadással – amely megbocsáthatatlan – a béke ellenségei megpróbálták kisiklatni a közel-keleti béketárgyalásokat, de eltökéltek vagyunk abban, hogy ezt nem hagyjuk”

A tervek szerint a héten újra közvetlen béketárgyalást kezd az izraeli és a palesztin fél, és elképzelhető, hogy szélsőséges erők megpróbálják megakadályozni ezt. Benjámin Netanjahu jobboldali izraeli miniszterelnök éppen úton van Washingtonba. Elindulása előtt kijelentette, hogy Izrael biztonsági érdekeinek megvédése lesz a fő célja a tárgyalásokon. “Igazi rendezést szeretnék” – mondta, hozzátéve, hogy “az igaz béke nem csak egy rövid szünet a háborúk és terrortámadások között”. Barack Obama amerikai elnök azt szeretné, ha egy éven belül megkötnék a békét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik