Nagyvilág

Izrael több mint 100 palesztint tett hajléktalanná egy nap alatt

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a palesztin házak lerombolásával a megszállt Ciszjordániában.

Az AI szerda esti közleménye szerint az izraeli hadsereg egyetlen nap alatt, hétfőn 74 lakott vagy még épülőfélben lévő házat rombolt le két Jordán-völgyi faluban, és ezzel 107 embert – köztük 52 gyereket – tett hajléktalanná.

“Ezeknek a házaknak a lerombolása igazolja az amiatti aggodalmat, hogy az izraeli kormány kidolgozott egy stratégiát, miszerint eltávolítja a palesztin lakosokat a C zóna néven ismert ciszjordániai területről – amelynek ellenőrzése teljesen a hatáskörébe tartozik -, és ott maga akar nagy tömegben házakat építeni” – szögezi le a közleményben Philip Luther, az AI közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese.

Az AI szerint Izrael Hebrontól délnyugatra is – szintén a C zónában – nemrég lerombolt két palesztin házat.

Az 1993-as oslói izraeli-palesztin megállapodás értelmében Izrael Ciszjordánia több mint 60 százalékát tarthatja teljes ellenőrzése alatt. Izrael a teljes ellenőrzése alatt álló területeken rendszeresen lerombol olyan házakat, amelyeket palesztinok építettek engedély nélkül. A palesztinok szerint ők azért kénytelenek engedély nélkül házakat építeni, mert Izrael nagyon lassan adja ki az engedélyt rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik