Nagyvilág

Hatalmas tüntetés Washingtonban Obama szocializmusa ellen

A konzervatívok támadják az elnök politikáját.

A több mint 100 ezer részvevővel megtartott megmozdulásra a Tea Party elnevezésű konzervatív mozgalom felhívására került sor, és annak helyszíne a Lincoln-emlékmű volt. Pontosan 47 évvel korábban, 1963 augusztus 28-án ezen a helyen mondta el, a “Van egy álmom” kijelentés által fémjelzett, a fajüldözés elleni híres beszédét az 1968-ban Memphisben meggyilkolt amerikai polgárjogi harcos, Martin Luther King.

A tüntetés résztvevői élesen elítélték Obama politikáját, azzal vádolva az elnököt, hogy – úgymond – szocializmust kíván bevezetni az Egyesült Államokban. A bírálatok egyik fő célpontja az év elején életbe lépett egészségügyi reform volt. A konzervatív, de inkább ultrakonzervatív mozgalom egyik vezéralakja a Republikánus Párt volt alelnök-jelöltje, Sarah Palin, aki ezúttal nem volt jelen a rendezvényen. Annak vezérszónoka a Fox televízió konzervatív kommentátora, Glenn Beck volt. A tüntetés mottója az Egyesült Államok becsületének helyreállítása volt, és ennek szellemében Beck a többi között a hagyományos amerikai értékek védelmére, az erkölcs helyreállítására, az Afganisztánban és Irakban harcoló amerikai katonák támogatására szólított fel.

A mozgalom több képviselője jelöltként indul a november 2-i félidős kongresszusi választásokon, amelyek legfőbb tétje Obama elnök parlamenti többsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik