Nagyvilág

Obama: véget ért az amerikai-iraki háború

Barack Obama szerint vége az amerikaiak iraki háborújának.

Három nappal az Egyesült Államok iraki katonai küldetésének hivatalos befejeződése előtt az amerikai elnök kijelentette, hogy a háborúnak vége Irakban. Barack Obama a szokásos hétvégi elnöki rádióbeszédben független országnak nevezte Irakot, amely szabadon dönthet a jövőjéről.Az elnök, aki a szombatot még nyaralással tölti, kedden a Fehér Házból közvetített beszédében fogja taglalni a kérdést. “Elnökjelöltként megígértem, hogy befejezem ezt a háborút, elnökként pedig megteszem ezt. Több mint 90 ezer katonánk jött haza azóta, hogy megkezdtem az elnökségemet”- mondta Obama.

A múlt kedden 50 ezerre csökkent az Irakban állomásozó amerikai katonák létszáma, miután az utolsó harcoló egységek is elhagyták az országot. A hét évvel ezelőtti invázió után volt olyan időszak, egészen pontosan 2007-ben, amikor 170 ezer amerikai katona tartózkodott Irakban.

A háborút kezdete óta 4400 férfi és női katona halt meg a www.icasualties.org adatai szerint. Obama azt ígérte, hogy augusztus 31-én hivatalosan lezárul Amerikai iraki katonai küldetése, és a még ott maradó csapatok csupán kiképző és támogatói feladatokat fognak ellátni egészen 2011 végéig, amikor az utolsó amerikai katona is elhagyja Irakot.

“Lényegében ez a háború véget ért. Mint bármely szuverén, független országnak, Iraknak is teljes szabadsága van immár abban, hogy utat válasszon a jövőbe.” – közölte az elnök hétvégi rádióbeszédében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik