Nagyvilág

Feltöltik az iráni atomerőművet

Iráni és orosz mérnökök megkezdték szombaton az első iráni atomerőmű feltöltését üzemanyaggal - jelentette be az iráni atomenergia ügynökség.

Az orosz építésű busheri erőművet idén ősszel csatlakoztatják az iráni elektromos hálózathoz. A fűtőelemek behelyezését a nemzetközi atomenergia ügynökség ellenőrei előtt hajtják végre.

Az Irán déli részén található Busherben ünnepélyes keretek között kezdték meg az erőmű feltöltését az Oroszországból érkezett üzemanyaggal. Az eseményen ott volt az iráni atomenergia ügynökség vezetője, valamint az erőművet építő orosz atomenergia ügynökség elnöke.

Az iráni közlemény szerint 163 fűtőelem-rudat helyeznek majd be a reaktorba. Iráni tisztségviselők pénteki közlése szerint az erőművet várhatóan októberben, vagy novemberben kötik rá az elektromos hálózatra.

Az üzemanyagot Moszkva szolgáltatja az erőműnek, és a használt fűtőelemeket is Oroszországba viszik vissza. Az orosz külügyminiszter közlése szerint ezzel biztosítva van, hogy nem használják atomfegyverek előállítására az erőművet.

A nemzetközi közösség gyanúja szerint Irán atomprogramja, különösen urándúsító üzemei atombomba előállítását célozza. Teherán azonban folyamatosan azt állítja, hogy kizárólag polgári célokra akarják használni az atomenergiát. Irán pénteken bejelentette, hogy az orosz fűtőanyag ellenére nem állítják le az urándúsítást, mert nem biztos, hogy mindig Oroszországtól vásárolják majd az üzemanyagot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik