Nagyvilág

Oroszország: több helyen feloldották a tüzek miatti rendkívüli helyzetet

Országosan továbbra is mintegy 11 ezer hektáron 313 erdő- és tőzegtűz pusztít.

Pénteken elnöki rendelettel feloldották az erdő- és tőzegtüzek miatt elrendelt rendkívüli helyzetet a Moszkvai és a Nyizsnyij-Novgorod-i területen, valamint Mordvinföldön.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szakértői újra flekeresték a Brjanszki terület azon erdőségeit, amelyeket a legsúlyosabb sugárszennyeződés érte a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája idején, s megállapították, hogy a sugárszint nem változott. Az érintett területeken a tűzveszélyes időszak kezdetétől 47 helyen gyulladt ki az erdő, összesen mintegy 23 hektáron, de minden tüzet gyorsan el tudtak oltani, s most a sugárzási szint nem haladja meg a megengedhetőt.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere közölte: az erdő- és tőzegtüzek eddig mintegy 12 milliárd rubelt emésztettek fel, de ebben az összegben csak a kifizetett segélyek és kárpótlások, a leégett erdők értéke, az oltáshoz felhasznált üzemanyag és energia, valamint a tönkrement technikai berendezések ára szerepel, és nem is végleges adatokról van szó. A tüzek által okozott közvetett, továbbá a hosszabb távú, környezeti károk csak később mérhetők fel.

Moszkvában pénteken úgy tűnt, hirtelen beköszöntött az ősz: a 60 napos, példátlanul hosszú hőség után csütörtökön már 24 fok volt, péntekre pedig mindössze 10 Celsius-fokot mértek. A látási távolság némileg csökkent, de már nem a szmog, hanem a mélyen húzó esőfelhők miatt. A meterorológusok néhány napos hideget, majd újbóli, de már enyhébb felmelegedést és hosszú vénasszonyok nyarát jeleznek előre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik