Nagyvilág

Egyre kevesebb az erdőtűz Oroszországban

Egy nap alatt nyolcezer hektárral csökkent az erdőtüzek által érintett területek nagysága.

Oroszországban egy nap alatt nyolcezer hektárral csökkent az erdőtüzek által érintett területek nagysága – közölte szombaton Irina Andrianova, a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője. Hozzátette, hogy jelenleg mintegy 56,2 ezer hektáron dúlnak a lángok, s csökkent a tűzfészkek száma is, 505-ről 480-ra.

Jelentősen javult a helyzet Moszkva környékén. Itt a pénteki adatokhoz képest majdnem a felére, 29-ről 16-ra apadt a tüzek száma. Ebből is hét erdőtüzet és kilenc tőzegtüzet tartanak nyilván. Az orosz főváros határában egyébként kilenc repülőgép és helikopter segédkezik a lángok megfékezésében.

Két C-130-as típusú amerikai szállítógép fedélzeten tűz ellen védő ruhák és víz tárolására alkalmas tartályok érkeztek az Egyesült Államokból szombat reggel az erődtüzek elleni segítség jegyében – közölte az orosz tévé. A következő napokban két másik amerikai repülőgép is érkezik, valamint egy további bérelt repülőgép Kalifornia államból. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a segély mértéke eléri a 4,5 millió dollárt.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Moszkvában szombaton a korábbiakhoz képest már nem lesz akkora a hőség, 27-32 Celsius fokot mutat majd a hőmérő, s vasárnap is hasonló melegre lehet számítani. Ugyanakkor a légszennyezettség mértékét felügyelő Moszekomonitoring intézet szombati beszámolója szerint az elkövetkező napokban is érezni lehet még az égésszagot az orosz fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik