Nagyvilág

Új Szó: lesz-e Pozsony-Budapest tengely?

Pozsony-Budapest tengely című kommentárjában a magyar-szlovák kapcsolatokat elemzi a szlovák lap.

“Mindenki számára egyértelmű, hogy a két ország viszonya minden pillanatban attól is függ, hogy van-e magyar a kormánykoalícióban vagy sem. Magyarok 2010-től márpedig újra vannak a szlovák kormányban, így elvileg ez a szükséges feltétel teljesült” – írja Nagy András, a szerző.

A szerző felveti, vajon hogyan alakulna a szlovák-magyar viszony, ha sikerülne megoldani a kettős állampolgárság problémáját, nem lennének nyelvrendőrségi gondok, egyszóval, az itteni magyarok minden, a kisebbségi létből fakadó gondjára megtalálnák a gyógyírt.

“Vajon eszébe jutna-e a jelenlegi magyar és szlovák politikai elit bármely tagjának, hogy a két ország kapcsolatát szorosabbra kellene fűzni? Vajon mi kellene ahhoz, hogy mondjuk a szlovák közúthálózat további fejlesztését ne elszigetelve,hanem a magyarral szimbiózisban tervezzék?” – kérdezi Nagy András.

“A kérdés az, melyik oldal mikor ismeri fel, hogy ez folyamatos és stratégiai fontosságú ügy, nem pedig ad hoc politikai cél, mely hazai választók hergelésére is használható” – zárja írását az Új Szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik