Nagyvilág

Irán napokon belül beindítja első atomerőművét

Harmincöt évnyi várakozás után Irán szombaton beindítja első atomerőművét, dacolva az atomprogramja miatt elfogadott nemzetközi büntetőszankciókkal.

Orosz és iráni szakemberek együtt kezdik meg a reaktor feltöltését nukleáris üzemanyaggal. Az erőmű ettől fogva hivatalosan is atomlétesítménynek tekinthető.

Az erőmű beindítását a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felügyeli majd, a folyamat várhatóan 15 napot vesz igénybe – közölte Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője. Az üzemanyaggal való feltöltést követően másfél hónap múlva éri el az erőmű kapacitásának 50 százalékát, ami lehetővé teszi, hogy rákapcsolják az országos elektromos hálózatra. Nagyjából hat-hét hónap múlva működhet majd a létesítmény a maximális, 1000 megawattos kapacitással.

Az erőmű indítását többször elhalasztották. Először 2007-re tervezték, de 2006 végén finanszírozási nehézségek álltak elő a megrendelőnél. Ezenkívül több harmadik országbeli beszállító elállt a projekttől, és időbe került a megfelelő megoldások megtalálása.

A nukleáris fűtőanyagot már 2008 januárjában Iránba szállították, s azóta a NAÜ ellenőrzése alatt tartják. A felhasznált fűtőelemeket a szerződés értelmében később visszaszállítják Oroszországba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik