Nagyvilág

Irán visszavágott Amerikának

A perzsa állam kemény választ ígért egy esetleges amerikai katonai támadásra.

Michael Mullen amerikai tengernagy az NBC televíziós csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy készen állnak a tervek Irán lerohanására, ha a perzsa állam atomfegyverhez jutna. erre válaszul az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetője arra figyelmeztette Washingtont, hogy egy Irán elleni katonai akció felborítaná a Perzsa-öböl térségének biztonságát.

“Ha az Egyesült Államok hibát követne el Irán megtámadásával, azzal veszélybe sodorná a térség biztonságát. A biztonság a Perzsa(Arab)-öböl térségében mindenkit megillet vagy senkit sem” – jelentette ki válaszul az iráni Forradalmi Gárda parancsnokának politikai helyettese. Hozzátette, hogy stratégiai jelentőségű térségről van szó, s ha annak biztonságát veszélybe sodorják, onnan az Egyesült Államok is távozni fog, “mivel a válaszunk kemény lesz”. Az Iráni Iszlám Köztársaság elithadseregének tábornoka ismét azt hangoztatta, hogy képesek megvédeni magukat bármilyen amerikai vagy izraeli támadással szemben.

Izrael nem zárja ki, hogy – ha nem marad más választása – katonai akciót hajt végre Irán ellen, nukleáris programjának megfékezésére, de Barack Obama amerikai elnök is elmondta, hogy minden eshetőséget nyitva tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik