Nagyvilág

Drasztikusan csökkenhet a német hadsereg létszáma

A német védelmi miniszter hajlik arra, hogy az ország több mint egyharmaddal csökkentse hadseregének létszámát és felfüggessze a hadkötelezettséget.

Németország, amely kiemelkedő mértékben vett részt az elmúlt években nemzetközi katonai küldetésekben öt különböző modellen dolgozik annak érdekében, hogy lefaragja a védelmi költségeket és modernizálja haderejét.

Az említett források szerint Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter támogatja azt a tervet, amely szerint a hadsereg létszámát a jelenlegi 250 ezerről 163 500-ra csökkentenék. Csaknem az összes katona hivatásos lenne, és csak 7500 önkéntes maradna abból a 60 ezer katonából, akik jelenleg kötelező féléves katonai szolgálatukat teljesítik.

A berlini fal leomlásáig a Német Szövetségi Köztársaság kitért az elől, hogy erői fegyveres konfliktusokban vegyenek részt, és a hadsereg külföldi küldetéseit csupán humanitárius segélynyújtásra korlátozták. Az utóbbi két évtizedben azonban német katonák harcoltak külföldön nemzetközi missziókban olyan konfliktusövezetekben, mint Szomália, Koszovó, Kongó vagy Afganisztán. Ez utóbbi helyen a német kontingens a harmadik legnagyobb. Németország jelenleg 6700 katonát állomásoztat külföldön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik