Nagyvilág

Nem büntetik Szlovákiát a görög hitel elmaradásáért

Az EB az Európai Bíróságon perelhet uniós tagországokat az uniós jog megsértése miatt.

Nem indít büntetőeljárást az Európai Unió Szlovákia ellen, amiért az euróövezeti tagország nem nyújt hitelt Görögországnak, adósságválsággal küzdő euróövezeti társának – közölte csütörtökön az Európai Bizottság (EB)

Olli Rehn szóvivője szerint Szlovákia megszegte politikai kötelezettségét és szakított az euróövezeti tagsággal járó szolidaritással. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ügynek a bizottság részéről nincsenek “jogi természetű” vonatkozásai.

Az EB az Európai Bíróságon perelhet uniós tagországokat az uniós jog megsértése miatt. Nem jogi, hanem politikai jellegű vétségek ügyében a tagországok minisztereinek tanácsa járhat el.

A pozsonyi parlament szerdán döntött arról, hogy nem fizeti be a Szlovákiára jutó 816 millió eurós részt az adósságválságba jutott Görögország számára összeállított hitelkeretbe.

Szlovákia részesedése így nagyjából 1 százalék, ami igen csekély, elmaradása pedig nem veszélyezteti a görög hitelprogramot – hangsúlyozta az EB. Arról egyelőre nincs döntés, hogy a csomagból kimaradó résszel mi lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik