Nagyvilág

H1N1: gyógyszergyárak manipulálták a WHO-t

Az Egészségügyi Világszervezet elismerte: különleges biztosai gyógyszergyáraktól kaptak támogatást.

Gyógyszergyáraktól kapott támogatást az Egészségügyi Világszervezet 15 fős különleges bizottságának öt tagja – ismerte el szerdán a WHO. Ez a bizottság javasolta azt több mint egy évvel ezelőtt, hogy ki kell hirdetni a globális újinfluenza-járványt.

Az öt bizottsági tag olyan gyógyszergyáraktól is kapott támogatást, amelyek az újinfluenza elleni vakcina gyártásában is érdekeltek voltak. Az Egészségügyi Világszervezet a szerdai bejelentés után közzé is tette a bizottsági tagok listáját. Az újinfluenza-járvány idején csupán a bizottság ausztrál vezetőjének, John Mackenzie professzornak a neve került nyilvánosságra.

A lista megtekinthető a http://www.who.int/ihr/emerg_comm_members_2009/en/index.html. oldalon.

A WHO bírálói régóta hangoztatják az összeférhetetlenséget, sokan állították, hogy összefonódások vannak a WHO és a gyógyszeripar között, amelynek következtében cégek hatalmas megrendelésekhez jutottak a H1N1 vírus elleni oltóanyag gyártásában.

Chan kedden jelentette be, hogy befejezettnek nyilvánítja a WHO a globális újinfluenza-járványt, aminek következtében több mint 18 ezer 500 ember halt meg világszerte. A WHO becslése szerint nagyjából 300 millió ember fertőződött meg az elmúlt több mint egy évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik