Nagyvilág

Új Szó: tévedtek a szlovák közvélemény-kutatások

A szlovák szociológus szerint Bugár Béláék szimpatizánsainak tetemes része nem merte felvállalni véleményét.

A június 12-i szlovákiai választások előtti közvélemény-kutatások képtelenek voltak reálisan megbecsülni a Híd-Most magyar-szlovák párt potenciális szavazóinak számát, Bugár Béláék szimpatizánsainak tetemes része ugyanis nem merte felvállalni véleményét.

Ha ezt megteszik, a parlamentből távozni kényszerült Magyar Koalíció Pártja (MKP) még győztesen is kikerülhetett volna a két párt párharcából. Ez derül ki Lampl Zsuzsanna szociológusnak, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elemzőjének tanulmányából, amelyről az Új Szó című pozsonyi napilap számolt be pénteki számában.

Lampl szerint általános jelenségről van szó, amely azonban az MKP megbélyegző politikája miatt a szokásostól nagyobb méreteket öltött a szlovákiai magyar választók körében.

A szociológus szerint az MKP a kampányban úgy viselkedett, mintha nem ismerné a szlovákiai magyarok gondolkodását: két nemrégiben megjelent felmérés például kimutatta, hogy a szlovákiai magyarokat sorrendben a szociális, az egészségügyi és a gazdasági helyzet aggasztja a leginkább. A kisebbségi helyzet csak ezek után következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik